Opleiding op maat
Samen met partner IPC Groene Ruimte, opleidingsinstituut voor de leefomgeving, heeft ROVA een opleiding op maat ontwikkeld. Daar is een programma van 1,5 jaar, met 21 opleidingsdagen, uitgerold. Het ochtendprogramma staat in het teken van basiskennis die meewerkend voormannen moeten hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan plantenkennis, projectmatig en klantgericht werken, leidinggeven en veilig en verantwoord werken.
Tijdens de opleiding komt de ene keer een beleidsmedewerker iets vertellen, dan weer een GIS-specialist of medewerker van het Klantcontactcentrum. Het middagprogramma zal gaan over het in de praktijk brengen van de opgedane
kennis bij ROVA. Daardoor is de opleiding echt een ROVA-opleiding.
Competenties
Voor het volgen van de opleiding hebben twaalf ROVA-medewerkers uit Zwolle, Winterswijk en Oost Gelre een uitnodiging gehad. Alle twaalf zeiden volmondig ‘ja’. Om te kijken of de competenties van deze medewerkers aansluiten bij hun ambitie, zijn assessments afgenomen. Daarbij ging het lang niet alleen over werk- en
denkniveau, maar voornamelijk over eigenschappen en ambities. Een meewerkend voorman is de motor van het team en zet zijn collega’s in hun kracht. Bovendien is het degene die tijdens werkzaamheden vragen beantwoordt van voorbijgangers en omwonenden. Ook intern is het belangrijk dat hij/zij goed kan communiceren, want een meewerkend voorman is de schakel tussen de teamleider en zijn/haar team.
In het opleidingstraject zit ook een praktijkopdracht. Een deelnemer wordt bijvoorbeeld verantwoordelijk voor een stuk van een wijk. Daarin kan diegene alle opgedane kennis toepassen en moet hij/zij zelf de planning, de werkzaamheden coördineren, binnen de financiële kaders blijven en kwaliteit leveren. Het gaat niet direct om het ‘perfecte’ resultaat, maar om de leermomenten.
De deelnemers die hun opleiding afronden ontvangen dan een mbo-4-certificaat.