Extensief maaien
“We maaien extensief. Dat houdt in dat we de arealen binnen de locaties gefaseerd maaien, zodat er altijd schuilgelegenheid en voedsel overblijft voor insecten. Én we maaien op gezette tijden”, zegt Van Iersel, beleidsadviseur beheer buitenruimte bij ROVA. Hij is de initiatiefnemer van de vijfjarige pilot, die uniek is in Nederland. Maar extensief maaien is niet het enige dat nodig is om de flora en fauna een boost te geven.
Meten en monitoren
Meten is weten. Zodoende monitoren ROVA-medewerkers en vrijwilligers van Vlinder- en Insectenwerkgroepen wat er groeit en bloeit in de pilotgebieden. “Op de posters staan de transecten die de specialisten van ROVA drie keer per jaar lopen om de florasoorten te tellen. Vrijwilligers tellen daarnaast tweewekelijks de hommels en vlinders in de pilotgebieden”, vertelt Van Iersel. “Concluderen we daaruit dat ergens een bepaald kruid moet blijven staan omdat de nectar belangrijk is voor de insecten, dan praten we de maaimachinist bij aan de hand van de poster. Bijzondere soorten die we signaleren in het gebied, zoals de plant ratelaar, geven we aan met een gele markering. Zo hebben we altijd alle relevante informatie op de posters staan.”
Vergelijkingen tussen gemeenten
De tellingen komen in de Nationale Database Flora en Fauna, wat ze ook voor andere organisaties toegankelijk maakt. “We leggen daarnaast per locatie op een digitale kaart vast wat we zien aan flora. Daar komt een Nectarindex uit. Hoe hoger de score, hoe meer voedsel er voor insecten te vinden is”, zegt Van Iersel. “De gegevens maken het ook mogelijk om vergelijkingen te maken tussen gebieden binnen een gemeente of tussen gemeenten onderling.”
Voorloper in beheer buitenruimte
Met de opgedane kennis en cijfers wil Van Iersel over een paar jaar samen met meerdere ROVA-gemeenten een grootschalig natuurvriendelijk maaibeleid ontwikkelen. “We hebben het concept en de werkwijze nu staan.”