Vanaf 1 januari worden de controles op schijnzelfstandigheid strenger. Volgens ABN AMRO’s Sectorprognoses 2025-2026 kan dit impact hebben op 250.000 zzp’ers in Nederland, oftewel 20 procent van alle zelfstandigen. Het rapport toont aan dat dit ook hoveniers en kwekers niet onberoerd zal laten.
Onder Hoveniers, tuinders en kwekers ligt het percentage zelfstandigen op 25% volgens het ABN-AMRO Sectorprognose. Deze groep staat daarmee op plek 17 in de lijst van beroepen met een hoog aandeel zzp’ers. De strengere handhaving kan werkgevers in deze sector dwingen om hun personeelsbeleid te herzien.
Verschuivingen markt
Vooral hoveniers die werken onder gezag van een opdrachtgever of met vaste uren lopen risico om als schijnzelfstandige te worden aangemerkt. Dit kan gevolgen hebben voor zowel de opdrachtgever als de zzp’er: boetes en naheffingen voor werkgevers en het verlies van belastingvoordelen voor de zelfstandigen. Werkgevers kunnen als reactie besluiten zzp’ers een vast contract aan te bieden, wat op termijn kan leiden tot een verschuiving in de arbeidsmarkt binnen de groenvoorziening. CBS-cijfers van september 2024 tonen aan dat het aandeel zzp’ers in de hovenierssector aanzienlijk hoger ligt: de markt telt bijna 12.000 zelfstandige hoveniers, wat neerkomt op zo’n 77% van de actieve bedrijven.
Kwekers: Balans tussen flexibiliteit en regelgeving
Voor tuinders en kwekers is volgens ABN de situatie vergelijkbaar. Kwekers maken vaak gebruik van zzp’ers voor seizoensgebonden werkzaamheden. Dit brengt extra uitdagingen met zich mee. Om risico’s te beperken, kunnen kwekers overwegen zzp’ers via een detacherings- of uitzendbureau in te huren.
Advies voor groenprofessionals
Zowel hoveniers als kwekers doen er goed aan om hun huidige samenwerkingen met zzp’ers te evalueren. Vragen zoals ‘Werken de zelfstandigen onder gezag van de opdrachtgever?’ en ‘Is er sprake van een vast werkpatroon?’ zijn cruciaal om het risico op naheffingen of boetes te minimaliseren.