13, 14 & 15 januari 2026 | Evenementenhal Hardenberg

Aco BV

Aco BV

Over ons

Alle oplossingen voor een klimaatbestendige tuin onder één dak

Op dit moment is er veel aandacht voor de klimaatbestendige tuin. Steeds meer gemeente stimuleren dit en steeds meer mensen willen meedenken en bijdragen aan oplossingen voor een beter klimaat. De tuin is hiervoor een uitgelezen middel. Vergroening van een tuin is de oplossing die goed is voor meer biodiversiteit, maar zorgt ook nog eens voor een prettiger en koeler verblijf in de tuin. Daarom wordt er steeds meer gestuurd op minder verharding en meer (inheemse) planten, struiken en bomen in de tuin.

Maar hoe blijft al dat groen groen?
Een groene tuin levert ook uitdagingen op. Regenwater is cruciaal voor een klimaat adaptieve tuin. Maar teveel is niet goed en te weinig ook niet!

Het complete plaatje
“Wij vinden het belangrijk om te kijken naar de complete waterkringloop in de tuin”. Aan het woord is Pascal Derksen, Segmentspecialist House&Garden bij ACO. Deze kringloop is beschadigd. Wateroverlast, afgewisseld met aanhoudende droogte, maakt het lastig een groene tuin te managen. Veel tuineigenaren hebben een te drukke agenda om veel tijd aan de tuin te besteden. Ook de hang naar gemak is een belangrijke factor. En dat is logisch. Maar gelukkig ontstaat er steeds meer een verantwoordelijkheidsgevoel, zoals het besef dat het eigenlijk wel heel verkwistend is om kostbaar en steeds schaarser wordend kraanwater te gebruiken om de tuin te sproeien. Wanneer je bij het ontwerp en de aanleg van een tuin van te voren goed nadenkt over hoe om te gaan met regenwater, wordt onderhoud een stuk gemakkelijker en kan het genieten voor de tuineigenaar beginnen!”
Het gemak van alles onder één dak
“Bij ACO bekijken we de tuin vanuit de systeemketen; vanaf het opvangen van regenwater tot hergebruik hiervan” gaat Pascal verder. “Om wateroverlast te voorkomen moet je het in natte perioden opvangen en zoveel mogelijk vasthouden in de tuin. Dit doe je met lijnafwateringsgoten, putten en waterdoorlatende bestrating. Voer het opgevangen water zo min mogelijk af, maar infiltreer het in de tuin met bijvoorbeeld infiltratieblokken. Deze werken als een spons en geven het water in droge perioden weer af aan de grond. Nog slimmer is het om water op te vangen in een ondergrondse tank en later te gebruiken voor o.a. het sproeien van de tuin. Wij bieden tuinarchitecten, hoveniers en stratenmakers oplossingen voor iedere stap in de kringloop van de klimaat adaptieve tuin. Dat is het gemak van alles onder één dak!”

Wij zien je graag op de Groene Sector vakbeurs!
Nadenken over een klimaatbestendige tuin wordt steeds belangrijker. Wij vertellen je hier graag meer over op dinsdag 7 , woensdag 8 en donderdag 9 januari op de Groene Sector vakbeurs in Hardenberg! Wij zijn te vinden op stand 157. Graag tot dan!

Nieuws

Vacatures

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top